O P E N A T E L I E R

in keramiekatelier ‘t beKLEIft
Oostberg 51 Temse
Elke maandagnamiddag van 13.30 tot 16.30 uur
Elke woensdag- en donderdagavond van 19 tot 22 uur

potten draaien, boetseren, juweeltjes maken, …
in atelier van 60 m²
4 pottenbakkersschijven
ruime werktafels
1 grote elektrische oven, 1 grote gasoven, 2 raku ovens,
1 houtskooloventje

het atelier staat onder leiding van

Wie komt leren potten draaien of wil zich verder vervolmaken? Ik draai al 28 jaar potten, ben 38 jaar bezig met klei en leer al 12 jaar mensen potten draaien in mijn eigen atelier. De komende cursussen zijn van 11 tot 15 maart en van 1 tot 5 april, telkens van 9 tot 13 uur. Er zijn slechts 4 deelnemers zodat iedereen ruimschoots individueel wordt begeleid. Klei, ruwbak, glazuur, glazuurbak zijn in de prijs inbegrepen en de extra dag glazuren van het gemaakte werk is gratis. Deze dag wordt tijdens de cursus afgesproken met de deelnemers.
Kostprijs: € 250 all in.

Kom basiskennis van glazuur opdoen! Welke grondstoffen heb je nodig om een goede glazuur te maken? Hoe breng je die aan? Waar moet je op letten? Bespreken van glazuurfouten en zelf glazuur maken! Uitgebreide info op www.vrijeateliers.be Cursus op zaterdag 25 augustus 2018 van 10 tot 17 uur.

Leer (grote) potten draaien in ons atelier

Week van 16 tot 20 april 2018 (begeleiding Leo Van der heyden - 25 jaar draaiervaring - kan links en rechts draaien)

 

Week van 7 tot 11 mei 2018 (begeleiding Domi Gruszecka - 10 jaar draaiervaring en Leo Van der heyden 25 jaar ervaring)

Op zaterdag 15 oktober geef ik een dagcursus "De kunst van het glazuren". Deze is echter reeds volzet. Maar er is nog een nieuwe datum! Zaterdag 28 januari 2017. Voorlopig is er nog plaats. Meer info: op de website voor de cursussen bij Colpaert: http://www.iscrat.be

10 maandagavonden, vanaf 11 april, wordt er figuratief geboetseerd in de vrije ateliers. We starten 4 avonden met een Chinese vrouw die in traditionele kledij komt poseren. Daarna krijgen we een jonge vrouw die als naaktmodel poseert.
Meer info via:
http://www.ccsint-niklaas.be/voorstelling/7253/boetseren-naar-gekleed-le...

Cursus Alternatieve raku technieken olv Leo Van der heyden Raku met engobes, aardewerk- en steengoedglazuren Aanvangsdatum : 11/06/2016 Alternatieve rakutechnieken met Leo Van der heyden Raku met engobes, aardewerk- en steengoedglazuren Keramist Leo Van der heyden uit Temse is al 35 jaar bezig met klei en heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in een bijzondere draai- en glazuurtechniek. Gedraaide cilindervormen krijgen een engobelaag met de kwast. Hierin wordt met allerlei keuken- en knutselgerief in gekrast, gedraaid, geduwd tot er een ruw oppervlak verschijnt.

Deze zomer ligt het keramisch avontuur volledig in de lijn van het vaatwerk van Boleslawiec, een stadje in het zuiden van Polen. In 2014 en 2015 bezocht ik een van de ateliers waar dit keramisch werk wordt gemaakt. Op deze link van youtube kan je zien hoe men te werk gaat: https://www.youtube.com/watch?v=1lWHFAIqu20 We vertrekken van ongekleurd aardewerk. Dit breng je zelf mee of je kiest uit het voorradig wit of rood aardewerk van de lesgever. Ongekleurd aardewerk uit tuincentra is ook goed.

Vanaf 5 januari 2015 zullen we gedurende 6 maandagen gestileerde dieren boetseren in de Vrije Ateliers te Sint-Niklaas.
Op deze link vind je alle info:
http://www.ccsint-niklaas.be/voorstelling/1872/boetseren-van-gestileerde...

Wil je al wat resultaten van de vorige cursus zien? Ga dan naar deze website bij fotogalerij, werk van cursisten.

INHOUD Elk denkbaar glazuur is in de handel verkrijgbaar. Waarom zou men dan nog de moeite doen een glazuur zelf te ontwerpen ? Daar zijn echter een aantal goede argumenten voor. Wat doet men met een aangekocht glazuur dat net iets te vroeg uitsmelt ? Wat te doen als een glazuur niet meer verkrijgbaar is ? Wat als men een receptenboek heeft aangekocht waarvan achteraf blijkt dat een groot deel van de aangehaalde grondstoffen niet beschikbaar zijn ? In elk van deze voorbeelden kost het vaak minder tijd, geld en moeite het gewenste glazuur zelf aan te maken.