top of page

werken in het keramiekbedrijf van Jin Yi Rui

Net als vorig jaar kon ik, maar nu samen met Domi, mijn partner, werken in het celadonbedrijf van Jin Yi Rui. Er wordt met 3 soorten klei gewerkt, de ene al wat witter dan de andere maar allemaal zeer plastische klei zonder chamotte. De klei wordt gedolven in de buurt en daar ook verwerkt tot bruikbare draaiklei. Men werkt in het atelier zeer traditioneel. De vormen en de celadonkleur is al eeuwen in gebruik. De jonge mannen zijn perfectionisten qua draaiwerk en qua afwerking. Aan een werk zitten ze soms dagenlang te schrapen tot de juiste structuur is aangebracht. Na het drogen en de biscuitbak op 850 °C volgt de glazuurbak in reductie in een gasoven tot 1280 °C. Het glazuur wordt zelf samengesteld en is voor elk bedrijf hier in Longquan een beetje uniek. Het recept wordt doorgegeven enkel aan de leerjongens. Maar R. Hopper kon het toch chemisch analyseren en er een bruikbaar recept voor geven. In een artikel voor KLEI dat ik schreef (mei 2017) vind je het recept. Maar ondanks verschillende pogingen om het celadon van Longquan te evenaren, is het ons nog niet helemaal gelukt om dit te bekomen omdat men toch wel eigen grondstoffen heeft, die we hier niet hebben. Het beste lukt het op porselein in voldoende reductie.


Recente berichten
E-mail - Facebook
  • email
  • Facebook Basic Square
bottom of page